ŠVÝCARSKO: Kanton ŽENEVA: Zdravé a dostupné stravování 
Projekt, který realizuje Kanton Ženeva k tématu zdravého a dostupného stravování je opřen o odborný průzkum, z nějž vyplynulo, že problémy nadváhy a obezity se týkají především méně vzdělaných a sociálně znevýhodněných vrstev populace. Tyto skupiny obyvatel např. konzumují méně ovoce a zeleniny než lidé z vyšších sociálních vrstev - a je tomu tak nejen z důvodů ekonomických, ale též kulturních.
Kanton Ženeva se proto rozhodl zvyšovat povědomí sociálně znevýhodněných občanů o zdravé výživě. Pomocí řady osvětových akcí upozorňujících na různé možnosti stravování se snaží zvýšit celkové zdraví svých obyvatel a tedy i kvalitu jejich života. Zároveň jim přitom ukazuje, že zdravé stravování nemusí zvyšovat jejich finančí výdaje. Finanční úspory z nižších výdajů za léčení nemocí z obezity jsou pak v neposlední řadě pozitivním přínosem pro státní rozpočet.
Kanton Ženeva se proto rozhodl zvyšovat povědomí sociálně znevýhodněných občanů o zdravé výživě. Pomocí řady osvětových akcí upozorňujících na různé možnosti stravování se snaží zvýšit celkové zdraví svých obyvatel a tedy i kvalitu jejich života. Zároveň jim přitom ukazuje, že zdravé stravování nemusí zvyšovat jejich finančí výdaje. Finanční úspory z nižších výdajů za léčení nemocí z obezity jsou pak v neposlední řadě pozitivním přínosem pro státní rozpočet.
Basic information
Name of the city/town/region: | ŠVÝCARSKO / Switzerland |
---|---|
Contact: | Kanton Ženeva |
Surname, firstname: | Burnand, Alexandre |
Organization: | Equiterre |
E-mail: | burnand@equiterre.ch |
Phone: | 0041 022 329 99 29 |
Subject: | Stravování |
Description and outputs |
|
Start of activity: | 01.01.2003 |
---|---|
End of activity: | 31.12.2005 |
Attachment | Foto - kuchařské dílny (archiv Equiterre) JPG (49,8 kB) Foto - lekce v supermarketu (archiv Equiterre) JPG (63,4 kB) Jíst zdravě s nižším rozpočtem (199 kB) Zpráva "Návštěva supermarketu" (81,4 kB) |
Budget |
|
What were the financial costs of carrying out the activity? | [tis. CHF] 13 |
How was the activity funded? | Z rozpočtu Kantonu Ženeva |
Risk, obstacles and positive moments in the implementation process |
|
During the implementation of the activities / project, did you encounter an event that fundamentally affected the implementation? | Pro organizaci a podporování obdobných aktivit je nezbytná spolupráce s odborníky na výživu (dietolog, výživový poradce). Důležité je však současně s odbornými doporučeními zohledňovat též ekonomický parametr (preferovat tedy dostupné výrobky před drahými). Kýženým cílem a nosnou myšlenkou celého projektu jsou tedy rady, které uvedou v soulad zdravé stravování a nízký rozpočet. Příklad, jak takovýto problém řešit: nahradit stravu na základě živočišných proteinů (maso, ryby) za výrobky na základě rostlinných proteinů (mléčné výrobky, cereálie a/nebo luštěniny), které jsou levnější. Z pedagogického hlediska je důležité trvat na pravidlech potravinové pyramidy a normách nutriční rovnováhy, které jsou široké veřejnosti málo známé. |
Media, promotion |
|
How was the communication with the media and what were the media outcomes? | K projektu proběhla tisková konference za účasti zástupce politického vedení Ženevy a ministerstva zdravotnictví (realizováno během pilotního projektu návštěvy supermarketu). |
Partakers |
|
Name: | Alexandre Burnand |
Address: | rue des Asters 22, 1202 Genève |
Web: | http://www.equiterre.ch |
Another partakers |
|
Název: | Pierre-Eugène Savary |
Web: | http://www.adige.ch |